Endüstriyel işletmelerde ve kamu binalarda enerji yönetimi(enerji tüketen sistemlerin idaresi, yönetimi ve organizasyonu) ile ilgili faaliyetleri yerine getirmesinden yönetim adına sorumlu ve enerji yönetici sertifikası olan kişilere Enerji Yöneticisi denir.
Enerji Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
Enerji Yöneticisinin genel olarak görevleri aşıdaki gibi sıralanabilir.
Mühendislik veya teknik eğitim fakültelerinin;
Bölümü lisans mezunları Enerji Yöneticisi olabilir.
İstisnai olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı bünyesinde görev yapan personellerin ilgili bölümlerden mezun bulunmaması durumunda, mühendislik programına yakın herhangi bir lisans mezunu Enerji Yöneticisi eğitimlerine katılabilir.
Enerji Yöneticisi Nasıl Olunur?
İlgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş üniversiteler, meslek odaları veya şirketler tarafından açılan Enerji Yöneticiliği Sertifika programına katılmak ve bu sertifika programı neticesinde ocak ve temmuz aylarında olmak üzere merkezi olarak yapılacak sınavda başarılı(70/100) olanlara Enerji Yöneticisi Sertifikası verilir.
Ayrıca, Genel Müdürlüğün enerji yöneticisi eğitimi ve etüt çalışmalarını yürüten birimlerinde en az iki yıl görev yapan ve bu çalışmalarda fiilen görev aldığını belgeleyen personeline, başkaca bir koşul aranmaksızın enerji yöneticisi sertifikası verilir.
Enerji Yönetici Sertifikasına sahip kişiler Şuralarda görev yapabilir.
Aşağıdaki şartları sağlayan işletmeler/kurumlar Enerji Yöneticisi görevlendirmesi zorunludur.
Konut (mesken) binalarında Enerji Yöneticisi bulundurma zorunluluğu yoktur.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunun 10.(1)-a/8 maddesi gereği;
Endüstriyel işletmeler ve binaların sahipleri veya yönetimleri, Enerji Yöneticisi görevlendirmemeleri durumunda ilgili işletmeye veya yönetime ihtar yapılır. Aykırılığın otuz gün içerisinde giderilmemesi halinde; endüstriyel işletmeye, bina sahibine veya bina yönetimine 20.000 TL idarî para cezası kesilir. Bu miktar yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı web sitesinde Enerji Yöneticisi bulundurmama cezası her yıl yayınlanmaktadır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:
5627 SAYILI ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNUNUN 10 UNCU MADDESİNE GÖRE 2020 YILINDA UYGULANACAK OLAN İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SIRA NUMARASI: 2020/1)
MADDE 1 – (1) 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10 uncu maddesinde düzenlenmiş olan idari para cezaları, 2019 yılı yeniden değerleme oranı olan %22,58 (yirmi iki virgül elli sekiz) oranında artırılarak aşağıdaki tabloda yer aldığı gibi uygulanacaktır.
Enerji Yöneticisi Bulundurmama durumunda İdari Para Cezaları;
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem planı kapsamında, verimli enerji kullanımı için Resmi kurumlar, Otel, Avm, Okul ve Fabrikalar için enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğuna önem vererek denetlemeler sıklaştırılmıştır. Bu durumda 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu gereği şartları sağlayan her kurum yada işletmede bir enerji yöneticisi bulundurmalıdır.
2007 yılında yürürlüğe konulan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun temel amacı enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması olarak belirlenmiştir.
2010-2023 yılları arasını kapsayan Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi kapsamında ise bina, sanayi, ulaştırma ve enerji sektörlerinde enerji verimliliğinin artırılması ve sera gazı salınımlarının azaltılması hedeflenmiştir.
2012-2023 yılları arasını kapsayan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile de sonuç odaklı hedeflerle desteklenmiş bir politika seti belirlenmesi ve hedeflere ulaşmak için yapılması gereken eylemler planlanmıştır. Ayrıca 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planının, (1.14) numaralı “Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı” doğrultusunda plan döneminde alınacak enerji verimliliği önlemleri belirlenmiştir.
Ülkemizin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planının hayata geçirilmesi, anılan direktif ile de uyum açısından önemli bir adımdır. Diğer taraftan yukarıda özetlenen mevzuat ile bağlantılı olan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planının hedefleri, 2017 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında da yer almıştır.
İşletmenin aylık enerji tüketimlerinin ve enerji giderlerinin izlenmesi, analiz edilmesi, sorun halinde iyileştirme önerilerinin yapılması ve uygulama sonuçlarının etkinliğinin ölçülmesi için ayda en az bir kez olmak üzere YEGM(Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü) tarafından yetkilendirilmiş bir Bina Enerji Yöneticisi hizmeti de sağlanacaktır.
KAPSAM: 27 Ekim 2011 tarihli, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin kullanımında verimliliğin arttırılmasına dair yönetmelik kapsamında görevleri aşağıda tanımlanan hizmeti vermek.
- Tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesine ve israfın önlenmesine yönelik önlemleri ve prosedürleri belirlemek, tanıtımını yapmak ve gerektiğinde eğitim programları düzenlemek,
- Enerji tüketen sistemler, süreçler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek tadilatları belirlemek ve uygulanmasını koordine etmek,
- Enerji etütlerinin ve VAP’ ların (Verimlilik Artırıcı Proje) hazırlanması ve uygulanması ile ilgili pazar araştırmaları yapmak, anlaşmaları hazırlamak ve uygulamayı kontrol etmek,
- Enerji tüketen ekipmanların verimliliklerini izlemek, bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılmasını koordine etmek,
- Enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların plânlarını, bütçe ihtiyaçlarını, fayda ve maliyet analizlerini hazırlamak ve üst yönetime sunmak,
- Enerji tüketimini ve maliyetleri izlemek, değerlendirmek ve periyodik raporlar üretmek,
- Enerji tüketimlerini izlemek için ihtiyaç duyulan sayaç ve ölçüm cihazlarının temin edilmesini ve montajını sağlamak üzere girişimlerde bulunmak,
- Endüstriyel işletmelerde özgül enerji tüketimini, mal üretimi ile enerji tüketimi ilişkisini, enerji maliyetlerini, işletmenin enerji yoğunluğunu izlemek ve bunları iyileştirici öneriler hazırlamak,
- Enerji kompozisyonunun değiştirilmesi ve alternatif yakıt kullanımı ile ilgili imkânları araştırmak, çevrenin korunmasına, emisyonların azaltılmasına ve sınır değerlerin aşılmamasına yönelik önlemleri hazırlayarak bunların uygulamasını koordine etmek,
- Enerji ikmal kesintisi durumunda uygulanmak üzere ve Genel Müdürlük tarafından istenmesi halinde petrol ve doğal gaz kullanımını azaltmak amacıyla alternatif planlar hazırlamak,
- Kanun kapsamında her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilmesi gerekli bilgileri hazırlamak ve Genel Müdürlüğe gönderilmek üzere yönetime sunmak. https://enverportal.yegm.gov.tr/ web sitesine bilgi gönderimi sağlamak.
Söz konusu hizmet kapsamında dönemsel olarak Enerji Yönetimi Raporu elektronik ortamda gönderilecektir. Sunulan raporda;